Svijet fizike

''Matematičari pripravljaju apstraktno zaključivanje, a u fizici se mora razumjeti veza između riječi i realnog svijeta'' (Feyman)

18.02.2010.

Realan i idealan gas

Suštinska razlika između idealnog i realnog gasa je u tome da se kod ideanog gasa molekuli gasa smatraju materijalnim tačkama, odnosno da se njihova veličina zanemaruje. Takođe, zanemaruju se i međumolekulske sile koje na njih djeluju. Svi molekuli idealnog gasa kreću se jednakom brzinom, pri čemu su svi pravci i smjerovi jednako vjerovatni. Sudari ovih molekula su elastični i tokom njih ne dolazi do gubitka energije.

Stanje idealnog gasa opisano je Šarlovim, Bojl-Mariotovim i Gej-Lisakovim zakonom, kao i Klapejronovom jednačinom stanja idealnog gasa.

Idealan gas ne postoji.

Bojl - Mariotov zakon

Proizvod pritiska i zapremine odredjene kolicine gasa na stalnoj temperaturi, ostaje konstantan. Do ovog zakljucka su dosli jos u 17. stoljecu naucnici Boyle i Mariote sto je poznatko kao Bojl - Mariotov zakon.

Gay - Lussacov zakon

Odnos zapremine i apsolutne temperature gasa, na stalnom pritisku je konstantan. Ova relacija je poznata kao Gay - Lussacov zakon.

 Charlesov ( Šarlov ) zakon

Odnos pritiska i apsolutne temperature gasa, pri stalnoj zapremini je konstantan. Ova relacija je poznata kao  Charlesov ( Šarlov ) zakon.

Naravno, kod realnih gasova (svih gasova koji postoje) stvar je drugačija. Njihovi molekuli imaju određenu zapreminu, koja se ne može zanemariti i na njih djeluju mođumolekulske sile koje se, takođe ne mogu zanemariti, prilikom sudara predaju impuls i energiju.

Stanje realnog gasa se najčešće opisuje Van der Valsovom jednačinom.

Van der Vals je otkrio da međumolekulske sile (Van der Valsove sile) uspostavljaju vezu između pritiska, zapremine i temperature gasova i tečnosti.

Odstupanja realnog gasa od idealnog su najviše izražena pri visokim pritiscima i niskim temperaturama.

 

Svijet fizike
<< 02/2010 >>
nedponutosricetpetsub
010203040506
07080910111213
14151617181920
21222324252627
28